رئیس گروه مطالعات دیپلماسی زیست محیطی وزارت خارجه؛

دیپلماسی زیست محیطی کاربردی و تاثیرگذار است

۲۱ تیر ۱۴۰۲ | ۱۵:۵۲ کد : ۱۶۰ اخبـــار پژوهشگاه
تعداد بازدید:۷۴۷
رئیس گروه مطالعات دیپلماسی زیست محیطی دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت خارجه گفت: در چارچوب دیپلماسی محیط زیست کشور تلاش می‌کنیم در حوزه تغییرات آب و هوایی فعالیت کنیم در بخش کاهش گازهای گلخانه‌ای و اجرای سیاست‌های افزایش بردباری در تغییرات آب و هوایی قدم گذاریم. کاری که دیپلماسی زیست محیطی انجام می‌دهد این است که به اندازه‌ای که نهادهای بالادستی اجازه می‌دهند تعامل خود را با کشورهای همسایه قوت دهیم.
دیپلماسی زیست محیطی کاربردی و تاثیرگذار است

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور به نقل از ایسنا، سید علی صالح ‌پور "رئیس گروه مطالعات دیپلماسی زیست محیطی دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه" در نشست روز جهانی مقابله با توفان‌ های ماسه و گردوخاک که با شعار هشدار گرد و خاک برای همه در پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور برگزار شد، با اشاره به نامگذاری امروز به عنوان روز جهانی مقابله با توفان‌ های ماسه و گردوخاک و دیپلماسی زیست محیطی اظهار کرد: دیپلماسی زیست محیطی در ایران بسیار فقیر است و بر خلاف اینکه طی پنج دهه گذشته از اوایل دهه ۷۰ تمرکز خاصی بر این دیپلماسی گذاشته شده در کشور ما به آن پرداخته نشده و حتی در برنامه هفتم توسعه نیز این بحث بسیار کم‌ رنگ شده و حتی فصلی به نام محیط زیست در آن نداریم و مفاد محیط زیستی در برنامه هفتم توسعه کم رنگ است.

وی ادامه داد: دیپلماسی محیط زیست با کمک روش‌ ها به بررسی‌ و یافتن راه‌ حل برای رفع مشکلات زیست محیطی می‌پردازد و عمر آن به دهه هفتاد و سال ۱۳۷۲ باز می‌گردد که توجه به محیط زیست از آن زمان آغاز شد.

رئیس گروه مطالعات دیپلماسی زیست محیطی دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت خارجه تصریح کرد: به موازات توسعه دیپلماسی زیست محیطی حقوق محیط زیست نیز افزایش یافت. همزمان با توسعه حقوق بین الملل محیط زیست راه ‌کارهای ویژه نیز توسعه یافت. از جمله این موارد اصل ارزیابی زیست محیطی و ... است که برآمده از توسعه حقوق بین الملل محیط زیست بوده است. در یک دهه اخیر شاهد انطباق و سازگاری و اجرای روز افزونی در خصوص اجرای کنوانسیون ‌ها و مفاد بین المللی محیط زیست هستیم.

سید علی صالح پور ادامه داد: در چارچوب دیپلماسی محیط زیست کشور تلاش می‌کنیم در حوزه تغییرات آب و هوایی فعالیت کنیم تا در بخش کاهش گازهای گلخانه ‌ای و اجرای سیاست‌ های افزایش بردباری در تغییرات آب و هوایی قدم گذاریم. از بین ۲۰۰ کشور ۱۹۶ کشور عضو موافقت ‌نامه پاریس شدند و ۴ کشور نیز عضو نشدند که ایران یکی از آن ۴ کشور است.

وی افزود: ما مشکلات بسیار زیادی در تعامل با کشورهای همسایه در خصوص آب‌ ها و رودخانه‌ های مشترک داریم و از جمله آن‌ ها مشکلاتی است که با ترکیه داریم‌. در حوزه شرق و طالبان مشکلات بسیار بیشتری داریم.

رئیس گروه مطالعات دیپلماسی زیست محیطی دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت خارجه ادامه داد: مشکل تنها هیرمند و حریررود نیست بلکه آمو دریا را داریم که یک کانال ۳۰۰ کیلومتری است که بخش اعظم آب را هدایت می‌کند و ترکمنستان را دچار مشکلات بسیار زیادی در خصوص کشاورزی و باغداری می‌کند.

وی افزود: از جمله مشکلات ما در خصوص خلیج فارس و خزر است که بسیار آلوده هستند. همه این مشکلات بسیار وحشتناک هستند. کاری که دیپلماسی زیست محیطی انجام می‌دهد این است که به اندازه ‌ای که نهادهای بالادستی اجازه می‌دهند تعامل خود را با کشورهای همسایه قوت دهیم. یک پروژه بسیار مهم کاشت نهال و پروژه سبز در عربستان است که ۳۹ میلیارد ریال برای این منظور در نظر گرفته است و توجه خاصی به این موضوع وجود دارد و تصمیم دارند در خاورمیانه ۵۰ میلیارد و در عربستان ۱۰ میلیارد نهال بکارند که در مسیرشان نیز هیچ محدودیت مالی و همکاری وجود ندارد.

سید علی صالح ‌پور تاکید کرد: ما نیازمند جلب مشارکت ‌های بین‌المللی و مالی هستیم چرا که محیط زیست اصلا مرز ندارد. دیپلماسی زیست محیطی می‌تواند بسیار کاربردی و مهم و تاثیرگذار باشد درصورتی که به آن برای فعالیت میدان دهیم. یک دیپلمات بدون داشتن داده‌ های تکنیکال از سوی پژوهشگاه ‌ها و بدون پشتیبانی علمی و اجرایی راهبردی از سوی محیط زیست یک سفیر نمی‌تواند کاری انجام دهد و نیاز به یک چارچوب منسجم دارد. وزارت خارجه نمی‌تواند به تنهایی عمل کند.

وی در پایان با تاکید بر بی مرز بودن محیط زیست تصریح کرد: ما هنوز نتوانسته‌ایم فراتر از کشور خودمان به خوبی عمل کنیم، طرح ‌های بزرگ و اقدامی در خصوص مدیریت آب و خاک انجام دهیم.

کلید واژه ها: وزارت راه و شهرسازی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران سازمان هواشناسی کشور پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور سید علی صالح پور


( ۱ )

نظر شما :