مهدی رهنما مطرح کرد؛
پیش بینی شاخص پرتو فرابنفش توسط پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، مهدی رهنما "رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور" در گفت و گو با خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، گفت: تابش فرابنفش به عنوان تابش الکترومغناطیسی با طول موج در محدوده ۴۰۰-۲۰۰ نانومتر تعریف و به سه باند مختلف تقسیم میشود. UVC مربوط به طول موج از ۲۰۰ تا ۲۸۰ نانومتر، UVB مربوط به طول موج در محدوده ۲۸۰ تا ۳۱۵ نانومتر و UVA مربوط به طول موج از ۳۱۵ نانومتر تا حد قابل مشاهده (۴۰۰ نانومتر) است. شاخص فرابنفش (UVI) یک استاندارد بین المللی برای اندازه گیری قدرت تابش پرتو فرابنفش در ایجاد آفتاب سوختگی در مکان و زمان خاص است.
وی افزود: بر پایه استاندارد شاخص جهانی تابش فرابنفش خورشیدی، اگر این شاخص روی اعداد ۱ و ۲ باشد، بی خطر است. شاخص ۳، ۴ و ۵ نشان دهنده کم خطر بودن آن و شاخص ۶ و ۷ نشان دهنده خطر زیاد است. شاخص ۸، ۹ و ۱۰ بیانگر خطر بسیار زیاد و شاخص بیش از ۱۱ نشان دهنده خطر بسیار شدید است.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور بیان کرد: هر چند پرتو فرابنفش منبع اصلی ویتامین D برای انسان است، اما اقدام های حفاظتی مختلف به منظور جلوگیری از آسیب دیدگی در برابر پرتو فرابنفش خورشید الزامی است.
رهنما در ادامه توضیح داد: پیش بینی پرتو فرابنفش توسط مدل های عددی انجام می شود و تأثیر ارتفاع و فاصله خورشید، ازن پوشن سپهری، شرایط ابرناکی، وضعیت آلاینده های هوا، سپیدایی سطحی و ارتفاع زمین همگی بر میزان تابش پرتو فرابنفش در سطح مؤثرند.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور درخصوص آثار زیان بار پرتو فرابنفش نیز تصریح کرد: بیش از حد سپری کردن زیر نور آفتاب می تواند به آسیب رسانی به پوست بدن و همچنین سیستم ایمنی چشم منتهی شود. این در حالی است که ماندن طولانی مدت در زیر نور آفتاب حتی ممکن است منجر به سرطان پوست نیز شود.
رهنما با اشاره به این که پرتو در مناطق مختلف یکسان نیست، اظهار کرد: پرتو فرابنفش در مناطق مرتفع بیشتر از سایر نقاط دریافت می شود و در ساعاتی که تابش خورشید شدت بیشتری دارد، اثرگذاری فرابنفش نیز بیشتر خواهد بود و در کشور ما از حدود ساعت ۰۹:۳۰ صبح تا ساعت ۱۵:۳۰ بعدازظهر بیشترین میزان تابش فرابنفش رخ می دهد.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور تأکید کرد: برای جلوگیری از آثار زیان بار پرتو فرابنفش، پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور نسبت به ارائه پیش بینی های این پرتو برای ساعات مختلف اقدام کرده است.
رهنما همچنین در پایان خاطرنشان کرد: این پیش بینی ها که با استفاده از مدل فرابنفش قابل مشاهده وردسپهری (TUV) به پیش بینی شاخص پرتو فرابنفش در ۳ روز آینده می پردازد، ساعات و نواحی دارای بیشترین میزان را مشخص می کند تا مردم بتوانند پیشگیری های لازم را برای جلوگیری از آثار زیان آور در نظر بگیرند؛ چرا که با وجود خطرناک بودن پرتو فرابنفش، با اقداماتی ساده می توان از آثار مخرب آن پیشگیری کرد.
نظر شما :