رئیس مرکز ملی پایش، پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات جوی؛

مدل های هواشناسی وقوع بارندگی شدید جنوب کشور و کشورهای حاشیه خلیج فارس را از قبل پیش بینی کرده بودند

۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۹:۳۵ کد : ۵۳۰ اخبـــار پژوهشگاه
تعداد بازدید:۹۳
رئیس مرکز ملی پایش، پیش ‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات جوی سازمان هواشناسی کشور گفت: مدل ‌های هواشناسی وقوع بارندگی شدید جنوب کشور و کشورهای حاشیه خلیج فارس را از قبل پیش ‌بینی کرده بودند، این در حالی است که همین مدل‌ های هواشناسی هیچ گونه اطلاعاتی از دخالت در افزایش یا کاهش بارش نظیر بارورسازی ابرها را ندارند.
مدل های هواشناسی وقوع بارندگی شدید جنوب کشور و کشورهای حاشیه خلیج فارس را از قبل پیش بینی کرده بودند

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، صادق ضیائیان "رئیس مرکز ملی پایش، پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات جوی سازمان هواشناسی کشور در نشست علمی و تخصصی که با موضوع "بارش های سیل آسا فروردین 1403 در جنوب و جنوب شرق کشور" در پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور برگزار شد، اظهار نمود: نکته مهم این است که مدل‌ های هواشناسی، وقوع بارندگی شدید در جنوب کشور و کشورهای حاشیه خلیج فارس را از قبل پیش ‌بینی کرده بودند.

وی افزود: از آنجایی‌ که مدل‌ های هواشناسی هیچ گونه اطلاعاتی از دخالت در افزایش یا کاهش بارش نظیر بارورسازی ابرها را ندارند به همین علت قابلیتی در آن ‌ها بسط داده نشده است تا بتواند بارندگی عظیم در ایران، عمان و امارات متحده عربی به‌ ویژه دبی را نشان دهد.

رئیس مرکز ملی پایش، پیش ‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات جوی سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: وسعت شکل‌ گیری این سامانه و علل وجودی آن چنان پهناور بود که چندین هزار کیلومتر را در تراز میانی جو و سطح زمین شامل می ‌شده است. ایجاد چنین سامانه پیچیده ‌ای نیاز به صرف انرژی بسیار زیاد دارد که از دست بشر خارج است.

صادق ضیائیان درباره علت بارش ‌های سنگین در جنوب و جنوب شرق کشور گفت: علت بارش سنگین در جنوب و جنوب شرق کشور را می توان شکل گیری بندال امگا با مراکز کم ارتفاع واقع در اروپا و منطقه جنوب کشور، شکل ‌گیری رودباد با سرعت پایین (این نوع رودباد می تواند هوای مرطوب را برای مدت بیشتر در منطقه نگه دارد) به همراه استقرار واچرخند در غرب اقیانوس هند و چرخند روی شبه جزیره عربستان دانست که سبب تغذیه خوب رطوبتی از روی شمال غرب اقیانوس هند، دریای عمان، دریای عرب، دریای سرخ و خلیج فارس به جنوب کشور شد.

وی اضافه کرد: عوامل توپوگرافی منطقه نیز در انباشت و صعود مکانیکی رطوبت نقش مهمی داشتند.

رییس مرکز ملی پایش، پیش‌ بینی و مدیریت بحران مخاطرات جوی سازمان هواشناسی کشور با اشاره به صدور هشدار قرمز برای بارش ‌های سیل آسا در جنوب و جنوب شرق کشور اظهار کرد: ما سه روز قبل از بارش اقدام به انجام این کار کردیم که ریسک بزرگی بود. به غیر از ایران فقط کشور قطر از بین کشورهای حاشیه خلیج فارس اقدام به انجام این کار کرد.

صادق ضیائیان اضافه کرد: احتمال داشت برخی از پیش‌ بینی‌ ها به وقوع نپیوندد اما چون اولویت اول سازمان هواشناسی نجات جان انسان‌ هاست، ما اقدام به صدور این هشدار کردیم. استان سیستان و بلوچستان ۲۷۰ میلیمتر، فارس ۹۱.۵ میلیمتر، هرمزگان ۱۲۳ میلیمتر، کرمان ۷۹ میلیمتر و بوشهر 56 میلیمتر بارش دریافت کردند. در کل بارش‌ های دریافت شده عدد درشتی بوده است.

رئیس مرکز ملی پایش، پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات جوی سازمان هواشناسی کشور در پایان تاکید کرد: لازم است طراحی ‌های بومی مناطق را رها نکنیم این در حالیست که در جنوب کشور آب انبارها بسته شده است. با توجه به تبخیر بالا در این مناطق ممکن است سدها پاسخگو نباشند ولی نوع معماری می‌ تواند موجب کاهش تبخیر و انباشت آب شود.

کلید واژه ها: وزارت راه و شهرسازی سازمان هواشناسی کشور پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور صادق ضیائیان نشست علمی و تخصصی


نظر شما :